Aldrig aldrig köpa skaldjur på fel dag. Då blir det tråkigt. Ibland vill man ha pasta vongole. Å vad fan ska man göra då? Klockan är för mycket. Musslorna sedan längre härskna i fiskdisken eller ännu värre slut. Jag brukar ha en burk vongole i kylen. Just för trista dagars skull. Det duger. I alla fall på måndagar.
Pasta vongole på måndagsvis
- 1 burk vongole (typ 60-70 gram).
- Linguine beräknad till två personer (alltså pasta).
- 1 tomat.
- 1/2 röd lök.
- 2-3 vitlöksklyftor.
- 1/2 chilifrukt.
- 1/2 kruka persilja.
- En skvätt vitt vin (1-2 msk).
- Peppar.
- Salt.
Gör som så:
- Koka upp pastavattnet. Se till att det är salt som satan.
- Gör ett kryss i tomaten, ta bort den trista kvistdelen och skicka ner den i det kokande vattnet.
- När tomaten är skållad tar du upp den, plockar bort skalet och finhackar.
- Fräs rödlök, vitlök, tomat och en del av persiljan i lite olivolja i en panna.
- Slå på vattnet som musslorna legat i och vinet.
- Låt det koka ihop lite och under tiden så ska pastan bli klar.
- Blanda sås och pasta och strö över rikligt med persilja.
- Nu är det klart.