Hjort är gjort

När fina vänner kommer på besök åker de finare delarna från mister hjort fram. Jag som kommer från en jägarfamilj får ibland lite kött från mamma och pappa. Den här gången är det just ytterfilén som ska tillagas. Fi fan, micket gott.

IMG_5033

Hjort med timjan och enbär

  • 1 stycke väldödad hjort.
  • 2 tsk torkad timjan från förslagsvis morsans kryddland.
  • 0,5 dl rapsolja från de sörmländska gårdarna.
  • 5 krossade enbär plockade i skymundan en kulen afton.
  • 3 bankade vitlöksklyftor.

Gör så här:

  1. Blanda rapsolja, timjan, enbär, vitlök och nymalen svartpeppar.
  2. Vänd och vrid på köttbiten som du stoppat tillsammans med marinaden i en plastpåse att vila över natten i kylskåpet.
  3. Dagen efter skär du biten i lagom tjocka bitar.
  4. Stek på medeltemperatur i lite smör och lite rapsolja i grillpanna.
  5. Köttet ska vara rosa på gränsen till rött.
  6. Har du möjlighet att grilla på kolgrill? Gör det. Du kommer inte bli besviken.

Lämna en kommentar