Jag spyr på bleka, vattniga och läskiga tomater som ligger och stirrar i grönsaksdisken. Kan man så tycker jag att man ska försöka hålla sig till ekologiska tomater och solmogna. De som jag kommit över hittade jag i morsans växthus. Tomater tenderar att mogna i mängder ungefär samtidigt. När de finns i överflöd gör jag alltid hemgjord ketchup. Det är värt arbetet för att slippa Felix läskiga …
Ketchup på riktigt
Cirka 2,5 dl.
Det här använde jag:
- 2 solmogna bifftomater.
- 5 gula små körsbärstomater.
- En halv röd paprika.
- En halv rödlök.
- 1 vitlöksklyfta.
- 0,5 dl rödvinsvinäger
- 2 tsk ättika
- Några droppar citron.
- 2,5 msk socker.
- 1 msk mortlade gula senapsfrön.
- Drygt 1 tsk spansk paprika.
- 1 tsk malen fänkål.
- 4-5 nejlikor.
- Ett lagerblad utan mittsträng.
- Liten bit ingefära.
- Svartpeppar.
- Salt.
- Chilipulver (valfritt).
Dela tomater, paprika, lök och vitlök i en liten kastrull och koka tills tomaterna är lite simmiga tillsammans med vinäger och ättika. Häll i resten av ingredienserna och koka lite till under lock. Kör med mixer i kastrullen. Låt sedan blandningen gå igenom en sil för att få bort omortlade senapsfrön och skal från tomat och paprika. Häll upp i burk och servera som en lyxig variant på ketchup
Tips! Gör en liten sats ketchup åt gången. Den håller sig ett bra tag men är så klart godast färsk.
Pingback: Pasta bolognese på finaste vis | matmania
Pingback: Hemblandad hamburgerdressing | matmania