Rödvinssås på vegetariskt vis

Ofta är det kalvfond eller oxfond eller annan köttig buljong i rödvinssås. I dag gör jag min vegetarisk så att alla kan äta.

Rödvinssås

Så gör du:

  • 3 dl rödvin.
  • 0,5 finhackad rödlök.
  • 1 hackad morot.
  • En stump strimlad purjolök.
  • 1 msk tomatpuré.
  • 2-3 tsk muscovadosocker eller vanligt.
  • 2 dl grönsaksfond/buljong, går så klart att byta till en kalvfond eller oxfond.
  • Timjan. I dag använder jag torkad, men vill du så knyter du ihop några färska kvistar och lägger i såsen i stället. Det blir enklare att fiska upp dem sedan.
  • Svartpeppar och salt.
  1. Låt rödvinet koka ner till ungefär hälften samtidigt som du sauterar löken i en först kall panna i lite olivolja. Häll på tomatpuré, socker, purjolök och morot. Allt ska svettas, inte få färg, men bli lika blanka som muskelknuttarna på gymmet en solig dag i juli.
  2. Häll ner röran i rödvinsreduktionen och låt det hela reduceras lite till.
  3. Sila av såsen och pressa igenom det som går av grönsakerna.
  4. Häll i buljongen/fonden och låt det hela koka ihop ytterligare tills det blir en lite tjockare konsistens.
  5. Salta och peppra.
Annonser

2 tankar om “Rödvinssås på vegetariskt vis

    • Friday! Learning by doing 😉 Ja testa såsen… Jag hade er vegokamrater i skallen när jag gjorde den! Den är superenkel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s