Inlagda saltade citroner

Citron är inte bara friskt och vackert utan också jädrigt gott. Att lägga in dem är en otroligt bra idé och det är superenkelt, men får ganska trista saker att smaka fantastiskt när det behövs.

Saltade citroner på bevarande vis

Så gör du:

  1. 5 ekologiska citroner.
  2. 2 dl grovt havssalt.
  3. 2 dl olja (jag använder en blandning av olivolja och rapsolja).
  4. 0,5 dl citronsaft.
  5. 10 svartpepparkorn.
  6. 3 lagerblad.
  7. 2 hela skalade vitlöksklyftor.
  8. 5 små spanska torkade chilisar. Eller varför inte en färsk röd spansk peppar.
  9. Kokande vatten att fylla upp med.
  • Tvätta citronerna och klyfta dem i fyra delar på längden. Häll lite salt i botten av din burk. Fyll på med citron, peppar, chili, lagerblad, salt och så börjar du om igen.
  • Häll på citronsaft och oljan.
  • Avsluta med att fylla upp burken, som nu borde vara full, med kokande vatten.
  • Ställ på ett ställe i köket där man ser den, för burken blir snygg, och vänd på den då och då så att saltet löser sig. Om en månad eller så är citronerna klara för användning.

Nu kan man ju fråga sig vad man ska ha massa salta citroner till? Då kan jag tipsa om att prova att lägga dem på grillen, servera till fisk, hacka ner i tabouleh eller stoppa i en marockansk gryta. Då behöver du inte undra längre.

2 tankar på “Inlagda saltade citroner

  1. Pingback: Gremolata, även för lata … | matmania

  2. Pingback: Kött… rösti och vitlökssmör. Man blir rörd. Man blir mätt. | matmania

Lämna en kommentar